JÍDELNÍČEK část (4)
Druh |
Poznámka |
bez černý, bez hroznatý |
Květy smíme zkrmovat jen v malém množství, ostatní části rostliny jsou lehce jedovaté. |
bez chebdí |
Jedovatý. |
cedr |
Obsahuje éterické oleje už ve dřevě. |
citrusy (pomeranč, citrón...) |
Jejich listy a větve obsahují éterické oleje. |
dub |
Obsahuje vysoký podíl tříslovin a tím je pro králíky jedovatý. |
durman |
Jedovatý. |
fíkovník smokvoň |
Mléčná šťáva je jedovatá. |
jalovec |
Jedovatý. |
jírovec maďal (kaštan) |
Obsahuje látky dráždící střeva. |
komule Davidova |
|
kustovnice cizí |
|
mamota širokolistá |
|
oleandr |
Jedovatý. |
ořešák královský |
|
pámelník bílý |
|
pižmovka mošusová |
|
ptačí zob obecný |
|
rododendron |
Jedovatý. |
střemcha bobková |
|
svída |
Syrové plody a čerstvé listy svídy krvavé a výběžkaté jsou nejedlé. |
škumpa |
|
šeřík |
Sporný - v Itálii patří mezi vhodné, Němci ho považují za mírně jedovatý. |
tis červený |
Jedovatý. |
trnovník akát | Jedovatý. |
tůje |
Jedovatá. |
vistárie čínská |
|
zimolez |
|
zimostráz obecný |
|
zlatý déšť |
Lehce jedovatý. |
OVOCE
Pro králíka je ovoce jako bonbony pro člověka - obsahuje hodně cukru, a proto by mělo sloužit pouze jako pamlsek, neboť vysoký obsah cukru podporuje vznik cukrovky. Králíčci, kteří maji nadváhu, by ho (alespoň po dobu diety) neměli dostávat vůbec.
Z ovoce je vhodné odstranit pecky a jádra.
V žádném případě nepodáváme slupky od pomerančů, mandarinek atp. Jsou totiž většinou ošetřeny chemickými přípravky na bázi silic, které se nesmyjí ani pod horkou vodou.
U melounu odkrojíme svrchní tmavě zelenou slupku. Světle zelenou dužinu pod slupkou králíci mohou.
Vhodné ovoce
Druh ovoce |
vápník mg/100g |
fosfor mg/100g |
Poznámka Ovoce podáváme 2-3x týdně v malém množství jako pamlsek, nebo 2-3 malé kousky denně jako místo bonbonků (obsahuje spoustu cukru). |
ananas |
16 |
9 |
Bohatý na vlákninu, proto může pomoci při línání. Podle některých názorů může trávení během línání také usnadnit obsažený enzym bromelin (bromelain). |
angrešt |
|
|
|
jablko |
7 |
10 |
Před podáním je lepší odstranit jádra, která obsahují malé množství kyseliny kyanovodíkové. |
banán |
8 |
28 |
Podáváme zřídka a v malých množstvích, neboť může způsobit zácpu. Obsahuje hodně cukru. |
hruška |
9 |
15 |
Podáváme zřídka, protože jsou velmi sladké a ve spojení s vodou můžou vést k průjmu. |
jahody |
25 |
25 |
Plody i listy. |
šípky |
257 |
258 |
Mají vysoký obsah vitamínu C (250 mg/100g). |
borůvky |
10 |
13 |
Plody, listy, větvičky. |
maliny/ostružiny |
44 |
30 |
Plody, listy, větvičky. |
rybíz |
46 |
40 |
Plody 1-2x týdně, listy, větvičky. |
kiwi |
34 |
30 |
Obsahuje hodně cukru. Podáváme jenom občas v době línání. Obsahuje enzym actinidin. |
mandarinky |
35 |
20 |
Podávat zřídka. Obsahují ovocné kyseliny, které dráždí kůži a okyselují moč. |
meloun vodní(i ostatní druhy) |
10 |
11 |
Dužina. Podáváme zřídka. Kvůli vysokému obsahu vody působí močopudně. |
pomeranče |
40 |
22 |
Podávat zřídka. Obsahují ovocné kyseliny, které dráždí kůži a okyselují moč. |
hrozny červené bílé |
4 19 |
16 22 |
Bez jáder, slupka obsahuje hodně kyseliny tříslové. Podáváme v malém množství - obsahují hodně cukru. |
meloun cukrový |
10 |
18 |
Obsahuje hodně cukru. |
třešeň |
|
|
Ve větších množstvích může ve spojení s vodou vést k silnému průjmu. Jádro obsahuje kyselinu kyanovodíkovou, proto ho před podáním vyloupneme. |
broskev |
|
|
Ve větších množstvích může ve spojení s vodou vést k silnému průjmu. Jádro obsahuje kyselinu kyanovodíkovou, proto ho před podáním vyloupneme. |
švestka |
|
|
Ve větších množstvích může ve spojení s vodou vést k silnému průjmu. Jádro obsahuje kyselinu kyanovodíkovou, proto ho před podáním vyloupneme. |
nektarinka |
|
|
Ve větších množstvích může ve spojení s vodou vést k silnému průjmu. Jádro obsahuje kyselinu kyanovodíkovou, proto ho před podáním vyloupneme. |
meruňka |
|
|
Ve větších množstvích může ve spojení s vodou vést k silnému průjmu. Jádro obsahuje kyselinu kyanovodíkovou, proto ho před podáním vyloupneme. |
Nevhodné ovoce
Druh ovoce |
Další informace |
avokádo |
Jedovaté! |
exotické ovoce |
Papája, cherimoya, curuba, granátové jablko, guáve, physalis, kumquat, liči, mango atd. mohou při požití vyvolat těžké trávicí problémy, a proto by neměly být podávány. |
kokos |
Příliš tučný. |
VHODNÉ PAMLSKY
Přírodní pamlsky
Nejlepší a nejzdravější jsou pro králíčka přírodní pamlsky. Jako zdravý pamlsek nám může posloužit kousek ovoce (u sušeného si uvědomíme, že obsahuje 4x více cukru než ovoce čerstvé!!!, neb sušením se z ovoce ztrácí voda a koncentruje se cukr), lístek bylinky (např. bazalky) nebo sušená zelenina.
Komerční pamlsky
Mezi vhodné pamlsky lze zařadit některé komerční pamlsky (všechny ne – viz níže), čaje a 100% džusy bez konzervantů. Pamlsky by neměly obsahovat moc tuku a cukru. A v žádném případě nesmí obsahovat mléko, vejce, živočišné moučky nebo med. Toto splňují například:
- kvalitní vojtěšková kolečka (KIKI Healthy Rings, Vitakraft Grignote Rolls)
- některé produkty značky KIKI (extrudované tyčinky Crukis Verd a Crukis Carrots)
- některé produkty značky Vitakraft (Mc. Green králík, Mc. Corn, Carroties, polštářky Lofty´s, Bonbinos, Rollis Party)
- některé výrobky značky Versele-Laga (Veggies, Herbies, Galletties, Krok Crispy)
- některé výrobky značky JR Farm
- ovesné vločky
- svatojánský chleba (plod rohovníku)
- 100% džus bez konzervantů, nevyrobený z koncentrátu - ideálně čerstvý
- neslazený kvalitní ovocný či bylinkový čaj (bez éček a teinu/kofeinu)
!!! Doporučujeme všem chovatelům králíčků, aby si dobře četli etikety toho, co kupují, a dívali se především na složení. Výrobci se totiž vůbec neštítí do např. naoko zdravých vojtěškových kroužků nacpat drůbeží moučku!!!
Musíme mít na paměti, že výše jmenované věci jsou PAMLSKY a rozhodně to s nimi u králíka nepřeháníme. Všeho moc škodí! Ideální jsou celkově maximálně 2-3 kousky denně (v případě džusů a čajů pak jednou za čas).
NEVHODNÉ PAMLSKY
Mezi nevhodné pamlsky na našem trhu můžeme bohužel směle započítat většinu sortimentu zverimexů. Protože pamlsky pro králíky nesmí obsahovat moc tuku, cukru a už vůbec ne žádný med, mléko, živočišné moučky či vejce, můžeme směle zamávat na rozloučenou jogurtovým dropsíkům, medem nebo vejcem lepeným tyčinkám a různým snackům a koláčkům, u nichž se výrobci tváří, že je to pro králíky to pravé ořechové. Výrobcům u těchto rádoby pochutin nejde zpravidla o zdraví zvířete, ale o to, aby majiteli vnutil myšlenku, že zrovna tento výrobek má koupit a že zrovna tento výrobek udělá zvířátku největší radost. Králíkovi je však naprosto šumák, jestli dostane jogurtový drops s jahodovou příchutí nebo jablko – pro něho je podstatné, že je obojí sladké a sladké mu samozřejmě chutná a rozum z toho nemá. V tomto ohledu se opravdu na správný úsudek králíka spolehnout nemůžeme a musíme mít na paměti jeho dobro. Když králíkovi drops nedáme, tak ho samotného nenapadne, že by ho mohl dostat, a bude mít radost i z kousku jablíčka.
Suchý chleba
Výhody suchého chleba jsou ty, že je levný, každý ho má doma, králíkům chutná a nám je líto ho jen tak vyhodit, když ho přece ještě můžeme zužitkovat aspoň králíkovi.
Nicméně, když si přečteme složení, není to nic extra. Do Jídelníčku jsme vybrali tři klasické zástupce chleba, které se prodávají v obchodech, a zde je jejich složení:
- Chléb Šumava (Delta) – pšeničná mouka, žitná mouka, jedlá sůl s jódem, droždí, zlepšovací přípravek (pšeničná mouka, žitná mouka, žitný extrudát, sójová mouka, pšeničný lepek, emulgátory: E472e, sójový lecitin, mléčná syrovátka, sladová mouka, pšeničný modifikovaný škrob, žitné otruby, látka zlepšující mouku: kyselina askorbová, enzymy, protispékavá látka: uhličitan vápenatý, stabilizátor: guarová mouka, dextróza, rostlinný olej, kyseliny: kyselina mléčná, kyselina octová, jedlá sůl, kvasná kultura), kmín, okyselovací přípravek (žitná mouka, regulátory kyselosti: kyselina citrónová, kyselina octová, octan vápenatý), kvasný ocet.
Alergeny: výrobky z pšenice, žita a sladu, výrobky ze sóji, výrobky z mléka
- Chléb pšenično-žitný (Hradecká pekárna) – pšeničná mouka, žitná mouka, pitná voda, sůl, zlepšující pekařský přípravek (pšen. lepek, enzymy), kmín (hmot. podíl 0,07%).
- Chléb Gurmán/vícezrnný chléb krájený (Penam) – pšeničná mouka, voda, žitná mouka, žitný kvas, vícezrnná směs (12%) (slunečnice, len, sezam, pšeničná sladová mouka, pšeničná mouka, emulgátor E472e, E471, sůl, žitná mouka, syrovátka, sójová mouka, cukr, dextróza, protispékavá látka E170, okyselující přípravek E330, pšeničný lepek, stabilizátor E412, přípravek zlepšující mouku E300), droždí, sůl (jód), kvasná kultura.
Alergenní složky: pšenice, žito, sója, seznam, mléko.
Ohledně složení se dozvíte více např. na této stránce: http://www.gastro-server.com/jpz/pagejidlo/neni_chleba.php
nebo zde: http://life.ihned.cz/jidlo/c1-43526780-kde-koupit-dobry-chleba
Pokud není složení chleba dostatečně výmluvné samo o sobě, pak vězte, že větší množství chleba dokonce může poškodit prostředí ve střevě. Obzvlášť, je-li králík ještě k tomu krmen nevhodným krmivem, může pak mít obtíže s trávením „problematičtějšími“ druhy potravy a může trpět nadýmáním (viz článek výše, kde se píše: „Stále častější produkce chleba kypřeného droždím způsobuje problémy se zažíváním, neboť droždí je příliš expanzivní, a proto dieteticky méně vhodné než přírodní kvasy.“), vánočkami nebo průjmy v důsledku změn střevní mikroflóry. Jeho zvýšený přísun pak vede nejenom k problémům se zažíváním, ale i k nadváze.
Na tomto místě je pak taky třeba zdůraznit, že suchý chleba není pro obrušování zubů králíka vůbec podstatný. Jednak jsou někteří chovatelé přesvědčeni o tom, že je chleba pro obrušování předních zubů příliš pórovitý (tudíž s ním hlodáky nemají žádný problém, a než se dostane k zadním stoličkám, tak ho sliny rozmělní na škrobnatou, špatně stravitelnou, kaši, a i kdyby se nějaké tvrdší zbytky ke stoličkám dostaly, tak pohyb čelisti při žvýkání chleba obrušování stoliček nepodporuje) a jednak, když přihlédneme k rychlosti růstu králičích zubů, má malý kousek chleba jednou týdně na jejich obrušování pramalý vliv. Když se podíváme na zahraniční weby, nikde není chleba na obrušování zubů doporučovaný a rozhodně se nedá říct, že by zahraniční chovatelé stáli fronty na veterinách, protože by jejich králíkům přerůstaly zuby kvůli tomu, že chleba na okus nemají. Více viz kapitola Větve.
V neposlední řadě je nutno zmínit i riziko plísní, které produkují jedovaté toxiny (mykotoxiny) už v době, kdy je my pouhým okem ještě nevidíme. Mezi účinky mykotoxinů patří například snížení imunity, poruchy jater, trávicího traktu, ledvin a jiných orgánů, poruchy reprodukce (potraty, toxémie atd.). Při pokusech vědci chleba kontaminovali plísní Pennicilliem (produkuje penicilin) a již po 64 hodinách byl posouzen jako zdravotně závadný a konzumace chleba staršího než 48 hodin nebyla odborníky vůbec doporučena! To samozřejmě platí i pro suchý chleba.
Kvůli výše zmíněným skutečnostem si tedy můžeme dovolit konstatovat, že chleba pro králíky rozhodně vhodným pamlskem není, chovatelé by se jeho podávání králíkům měli vyhnout a králíkům dopřát vhodnější pamlsek.
NIKDY NEDÁVÁME!!!
Králíkovi nikdy nepodáváme pamlsky:
- které obsahují mléko (jogurtové dropsy, snacky nebo jahodové dropsy, které mají ve složení mléko apod.)
- tyčinky lepené medem nebo vejci, které bývají ještě nadto obalené v zrní, slunečnici, kukuřici, ořeších... U citlivějších jedinců mohou způsobit trávicí obtíže.
- vojtěšková kolečka (nebo cokoliv jiného) s obsahem drůbeží moučky
- mléko, mléčné výrobky (jogurty, sýry...) – mléko obsahuje mléčný cukr (laktózu), která je pro všechny savce v dospělosti velmi těžko stravitelná. Jeho zásaditá povaha narušuje pH rovnováhu ve střevech.
- ořechy, mandle – příliš tučné
- káva, čokoláda – nedokáží je strávit a obojí je pro zvířata jedovaté
- všechno lidské jídlo (sušenky, piškoty, křupky, brambůrky, pizzu, párky, salámy, šunku...)
- suché pečivo (chleba, rohlíky, toastové chleby, tmavý barvený chleba, loupáky/croissanty, dalamánky...)
- houby